Rajská omáčka z jelení kýty Zobrazit větší

Rajská omáčka z jelení kýty

Ingredience

  • 1000g jelení kýty
  • 1ks cibule
  • 50g sádla
  • 50g soli
  • 100g hladké mouky
  • 1 špetka skořice
  • 2ks bobkového listu
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře celého
  • 1,5 litru vývaru
  • 200g rajského protlaku
  • 100g cukru
  • 500g kořenové zeleniny
  • 100g hladké mouky

Postup přípravy

Nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli orestujeme na sádle a rozpuštěném špeku dozlatova na orestovanou zeleninu přidáme rajský protlak. Vložíme osolené maso a sítko s divokým kořením, podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Maso vyjmeme, koření vyjmeme a zeleninu rozmixujeme. Vzniklou omáčku dáme zpět do hrnce a zvolna přivedeme k varu. V omáčce rozmícháme trochu hladké mouky na zavaření a omáčku na mírném ohni za stálého míchání provaříme. Na dochucení přidáme cukr dle chuti. Sítko na koření můžeme nahradit gázou, do které koření zavážeme.

Příloha: kynuté nebo karlovarské knedlíky