Svíčková omáčka ze srnčí kýty Zobrazit větší

Svíčková omáčka ze srnčí kýty

Ingredience

  • 1000g Srnčí kýty nebo hřbetu
  • 5 polévkových lžic Sádla
  • 100g cukru
  • 100g špeku
  • 500g kořenové zeleniny
  • 300ml sladké smetany
  • 100g soli
  • 10g celého pepře, nové koření, bobkového listu
  • 5g tymiánu
  • 1ks citronu

Postup přípravy

Nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli orestujeme na sádle a rozpuštěném špeku dozlatova. Vložíme osolené maso a sítko s divokým kořením, podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Maso vyjmeme, koření vyjmeme a zeleninu rozmixujeme. Vzniklou omáčku dáme zpět do hrnce a zvolna přivedeme k varu. Vlijeme smetanu a je-li třeba, rozmícháme v ní trochu hladké mouky na zavaření a omáčku na mírném ohni za stálého míchání provaříme. Na dochucení přidáme několik kapek citronu. Sítko na koření můžeme nahradit gázou, do které koření zavážeme.

Příloha: kynuté nebo karlovarské knedlíky,brusinky